9 Mayıs 2011 Pazartesi

Futbol terörü artık bitsin!!!...

Türkiye'de hala bazı konularda bir arpa boyu yol katedilemediğini gördükçe gerçekten de karamsarlığa kapılıyorum. Yıllardır devam etmekte olan bu futbol terörü ne zaman ve nasıl son bulacak gerçekten merak içinde bekliyorum. ''Sporda şiddet yasası'' meclisten geçti ama şu olan son olaya bakın. Beşiktaş ile Bursaspor belki de çok zevkli ve çekişmeli geçecek bir maç oynayacaklardı ama sözde Bursaspor taraftarları şehri birbirine katarak maçın iptal olmasına neden olmakla kalmadılar; futbol izleme zevkimizi de elimizden aldılar. Ligin ilk yarısındaki Beşiktaş-Bursaspor maçından önce yaşanan olaylar ne kadar kötü ve çirkin ise Bursa'da yaşanan olaylar daha vahimdi. Düşünün bir takımın taraftarları taşlı, sopalı polis ile çatıştı. Bununla yetinmeyip 7 yıl sonra takımlarını desteklemek isteyen misafir takım taraftarlarının Bursa'ya girmelerini imkansız kılacak bir ortam yarattı. Orhangazi'de bekletilen Beşiktaş taraftarları adına gerçekten çok üzüldüm. Yapılanlar bununla da sınırlı kalmadı. Bursa'daki Beşiktaş kafilesi can güvenlikleri olmadığı gerekçesi ile kamp yapılan otelden çıkarılmadı ve saatlerce orada tutuldu. 

Oysa Beşiktaş taraftarlarının bu maçı statta izlemeleri için alınan karar çok yerindeydi. İki kulüp arasındaki daha doğrusu iki kulüp taraftarları arasında uzun süredir devam etmekte olan husumetin artık sona erme zamanı gelmiş hatta geçmekteydi. Ancak bir grup kendini bilmez ortalığı birbirine katarak adeta bir savaş ortamı yaratarak bu iyi niyetli yaklaşımı boşa çıkardı. Ne yazık ki uzun bir süre kimse tekrardan böyle iyi niyetli bir yaklaşımda bulunmaya cesaret edemeyecektir. İstanbul'da yaşanan olaylar kesinlikle çok ama çok yanlıştı ama Bursalıların Bursa'daki maça bir intikam fırsatı olarak bakmamaları gerekiyordu. Şimdi bu olayları çıkaranlar yüzünden cezalandırılan Bursaspor olacak. Bence bu durum hiç adil olmayacak. Kulüp olarak bu olaylarla hiç ilgisi olmadığı halde ev sahibi Bursaspor'a ciddi cezalar verilecek. Tam bir ''kurunun yanında yaşta yanar'' durumu olarak bakılabilir.

Aklıma takılan bir diğer nokta da tüm bu olaylar sırasında Bursa emniyetinin nasıl bu kadar aciz kaldığıdır. Kabul etmek gerekir ki karşılarında şiddetten gözü dönmüş bir güruh vardı ama işleri bu tür olayları engellemek ve durdurmak olan emniyetin bu kadar da aciz kalmaması gerekirdi. Gerçi sadece emniyeti eleştirmekte doğru olmaz çünkü emniyetin yetersiz kaldığı görüldükten sonra destek olarak asker ya da jandarma'dan yardım istenmemesi de bence yetkili makamların hatası ve bir anlık gafletiydi. 

Bence bu olayların kökü şiddet yasaları çıkararak değil, taraftar dediğimiz insanları eğiterek kazınabilir. Eğitimsiz, şiddete meyilli ve nerede-nasıl davranacağını bilmeyen insanlar için ne kadar yasa çıkarılırsa çıkarılsın bir yere varılamayacaktır. Sonuçta yasalara uyulması gerektiğini insanlar ancak düzgün bir eğitim sonucunda öğrenebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder